Låna

Det är gratis att låna på Aneby bibliotek. Du får ditt lånekort vid ditt första besök hos oss. Lånekortet är en värdehandling. Du ansvarar för det som lånats på ditt kort. Om du förlorar ditt lånekort ska det spärras; kontakta biblioteket. Genom att skriva under ditt lånekort accepterar du våra låneregler samt att vi behandlar dina personuppgifter.

Låneregler

Lånetid

Böcker: 28 dagar
Böcker med reservationskö: 14 dagar
Fjärrlån: Varierar beroende på det långivande biblioteket

Du får ett kvitto på de medier du lånat och datum när de ska återlämnas. Vårdnadshavare är ansvarig för barns lån. Barn under 18 år måste ha vårdnadshavarens tillstånd för att få lånekort.

Reservera

Du kan reservera medier som inte finns inne. Vi meddelar dig via e-post eller vanlig post när boken kommer in.

Omlån

Du kan låna om medier två gånger innan lånetiden har gått ut, om de inte är reserverade. Det gör du genom att logga in i vår katalog med ditt lånekortsnummer och pinkod.

Förseningsavgift

Om medierna lämnas in försent får du betala en avgift. Om du har meddelat oss din e-postadress får du först en påminnelse några dagar innan lånet går ut.


Avgifter

Försenat material:

 • Vuxenböcker: 5 kr per bok och påbörjad vecka, samt 5 kr vid påminnelse
 • Barnböcker: 5 kr vid påminnelse
 • Fjärrlån: 20 kr/vecka

Om du inte lämnar tillbaka medierna inom en vecka efter förfallodatum skickar biblioteket ut en första påminnelse. En vecka efter första påminnelsen skickas en andra påminnelse. Två veckor från andra påminnelsen skickas en räkning, och låntagaren blir ersättningsskyldig för ej återlämnade medier. Skulden består av bibliotekets inköpspris samt en administrativ avgift på 55 kr. Har du en innestående skuld på över 105 kr blir kortet spärrat tills skulden är betald.

Kopiering, scanning och utskrifter

Vi kan hjälpa dig att kopiera, scanna och skriva ut A4 mot en avgift:

 • Kopia och utskrift, svartvit: 5 kr/sida
 • Kopia och utskrift, färg: 7 kr/sida
 • Scanna: gratis

Inköpsförslag

Välkommen med ditt inköpsförslag.

Fjärrlån

Det som vi inte kan köpa in själva kan vi istället oftast fjärrlåna från ett annat bibliotek. Ett fjärrlån kostar 20 kr per bok. Du får räkna med att det tar ungefär en vecka från det att du beställer boken tills den kommer till biblioteket. Då får du en avisering via e-post eller brev från oss. Du kan fjärrlåna max fem böcker samtidigt. Det är det långivande biblioteket som avgör hur lång lånetiden blir. Försenade fjärrlån medför en avgift på 20 kr per bok och vecka.

Betala

Nästan allt på biblioteket är gratis, men eventuella avgifter vid försening och fjärrlån samt kopior betalar du enkelt i samband med ett besök på biblioteket. Vi tar både kontanter och kort.

Du kan också välja att betala med swish, både på biblioteket och hemifrån. Numret är 123 001 95 21. Märk betalningen med vad det gäller, som försening, fjärrlån, kopior etc. Tänk bara på att det kan dröja lite innan vi tar bort skulden från ditt konto, om vi inte är på plats när du swishar, eftersom vi får kännedom om betalningen i efterhand.

Kontakt

 • Aneby bibliotek

  0380-46245

  biblioteket@aneby.se

  Besöksadress

  Köpmansgatan 2 | 578 32 Aneby

  Postadress

  Box 53 | 578 22 Aneby

  Meröppet ur funktion- nytt system på gång under hösten


  Bibliotekets är öppet:
  Måndag kl 14-19, tisdag-torsdag kl 10-16,
  fredag kl 10-14

  Kontakta oss via telefon och e-post:
  Måndag kl 10-19, tisdag-torsdag kl 10-16, fredag kl 10-14

  Swishnummer för betalning: 123 001 95 21


Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 september 2021