Mycket hög risk för gräsbränder under påskhelgen

Den senaste tidens torra väderlek har gjort att det just nu är mycket hög risk för gräs och markbränder i Jönköpings län.

Det torra och soliga vädret kommer enligt SMHI att hålla i sig över hela påsken varför allmänheten uppmanas till största försiktighet om man ska elda i naturen. En vindby kan snabbt få en gräsbränning att snabbt sprida sig och ge allvarliga följder.

Räddningstjänsterna uppmanar till att avstå att elda om det blåser.

Se alltid till att ha brandredskap, vattenslang, vattenkanna och vattenhinkar framme. Vid gräsbränning ska man alltid elda mot vinden, blöt gärna marken där du tänker att eldningen ska påbörjas och avslutas som en extra säkerhet.

Innan eventuell eldning av påskbrasor kontakta Insatsledare i beredskap, om eldning tillåts bör ändå största försiktighet iakttas och brandredskap ska finnas tillgängliga. Är brasan placerad på ett brännbart underlag bör vätningen av marken runt brasan ske. Tänkt på att blöta marken en bit från brasan, ca 20m, så att inte värmen från elden torkar bort fukten. Är du osäker så avstå hellre från att elda!

För frågor angående eldning och brandrisk kontakta Insatsledare i beredskap 072-2315616

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 april 2019