Klimatsmart och hållbar mat

Under Klimatveckan har en klimatsmart inspirationsmeny tagits fram av Klimatrådet. Det är sex rätter med olika typer av råvaror. Kommunens skolor och äldreomsorg kommer delvis servera rätter från den framtagna menyn.

Onsdagen den 4 september startar Klimatveckan 2019. Inför veckan har en klimatmeny tagits fram.  Recepten är extra klimatsmarta och hållbara eftersom man jobbar med lokala och svenska råvaror i säsong. Det ska gärna vara ekologiskt och man ska försöka minska andelen rött kött. För att minska matsvinnet - som är den största klimatbelastande faktorn i storkök idag - har man med omtyckta rätter med få huvudingredienser och kända smaksättningar.

Måndagar är många barn hungriga tidigt, därför är det en extra mättande rätt på måndagen. Onsdag är soppdag så torsdagsbiffarna hinner förberedas. På fredagar har många familjer fredagsmys, alltså extra energirik middag hemma. Därför serveras det "lyxigaste/godaste" istället på torsdag i skolan, då veckan börjar bli lång och uppmuntran behövs.

Aneby kommun har med hjälp av inspirationsmeny tagit fram likande maträtter. Man använder sig av svenska och säsongsanpassade råvaror vilket bidrar till mättnad på ett klimatsmart sätt.

Här kan du läsa allt om den klimatsmarta menyn. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 september 2019