Gemensamt budskap om eventuell anstaltsetablering i Nässjö kommun

Sex personer ståendes i ett sammanträdesrum, uppställda mot fotografen i grupp.

Höglandets kommunstyrelses ordföranden, från vänster Sara Lindberg Nässjö, Mats Holmstedt Tranås, Stefan Gustafsson Sävsjö, Annelie Hägg Eksjö, Henrik Tvarnö Vetlanda, Beata Allen Aneby.

Kommunstyrelsens ordföranden i kommunerna på Höglandet har gemensamt lämnat en skrivelse till Kriminalvården med anledning av en eventuell anstaltsetablering i Nässjö kommun.

Till Kriminalvården

Med anledning av en eventuell anstaltsetablering i Nässjö

Nässjö kommun är en av fyra kommuner som Kriminalvården ser som möjlig etableringsort för en ny kriminalvårdsanstalt. Kriminalvården skulle bli en stor arbetsgivare i Nässjö kommun och det välkomnar vi höglandskommuner. Vi har ett väl upparbetat samarbete och sedan många år ser vi Höglandet som en gemensam arbetsmarknad. Det finns en stor potential till goda pendlingsmöjligheter, framför allt till och från Nässjö. Det gör också att vi har en gemensam bostadsmarknad och sammanlagt bor det 115 000 personer i de sex höglandskommunerna. Vi bedömer också att det finns goda rekryteringsmöjligheter och vår gemensamma arbetsmarknad innebär bra förutsättningar för tandemrekrytering vid inflyttning. En anstaltsetablering skulle innebära att vi får en variation och en möjlighet till rotation på arbetsmarknaden - en anstalt skulle vara ett komplement till de branscher som redan finns och som till stor del består av lager, logistik och industri. Fler statliga etableringar på Höglandet är naturligtvis också positivt och viktigt för oss.

Genom detta brev vill vi gemensamt framföra att samtliga kommuner på Höglandet ser en anstaltsetablering i Nässjö som något positivt. Det stärker näringslivet och skapar därmed trygghet och stabilitet i samhällsutvecklingen i våra kommuner och vi kommer att samarbeta för att till exempel underlätta kriminalvårdens kompetens försörjnings behov.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 maj 2022