Dags att öka medvetenhet om informationssäkerhet

Bild på en koppling mellan en dator och en glob. En person med en namnskylt i mitten.

Bild på en koppling mellan en dator och en glob. En person med en namnskylt i mitten.

Oktober är informationsäkerhetsmånaden och handlar om att öka medvetenheten om ämnet.

Informationssäkerhet är säkerheten för den informationen du bär på, både för dig som privatperson och för större organisationer. En del av den informationen du bär på kan vara extra värdefull och viktig. Det kan handla om allt från patientjournaler för större organisationer till fotografier, skolbetyg och bankuppgifter för dig som är privatperson. Om viss information hamnar i fel händer kan det få katastrofala konsekvenser, därför är informationssäkerhet viktigt.

Testa din egen säkerhet

Samhället är fyllt av digitala lösningar som underlättar din vardag men samtidigt sparar mycket information om dig. Därför är det viktigt att fundera över vilken information du har och var den är lagrad. I värsta fall kan bedragare komma över dina lösenord eller dina kortuppgifter. På säkerhetkollen kan du testa om ditt lösenord eller mejladress är säkert, du kan också testa hur nätklok du är.

Säkerhetskollen, en tjänst från SSF, arbetar tillsammans med myndigheter och polis för att ligga i framkant i kampen mot den digitala brottsligheten.

» Här kan du testa din egna säkerhet Länk till annan webbplats.

» Här kan du läsa mer om säkerhet på nätet Länk till annan webbplats.


Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 oktober 2022