Möt Kaira Dzjabrailova, kock på kostenheten.

Bild

Kaira Dzjabrailova har arbetet på kostenheten sedan 2015

Denna artikel är en del av en artikelserie som handlar om våra medarbetare. På våran jobba hos oss sida kan du hitta fler artiklar.

Kaira Dzjabrailova arbetar som kock i Furulidsköket i Aneby kommun. Hennes uppgift är att laga mat och göra menyplanering till flera av kommunens verksamheter. Hon arbetar också med att beställa varor och räkna ut hur mycket mat och portioner som ska lagas till de olika verksamheterna.

Vi står inne i centralköket på Furulidskolan. Det är en lokal med flera silvriga köksbänkar, redskap, stekytor och grytor som rymmer flera hundra liter. Här arbetar personer som lagar mat till flera av kommunens verksamheter. I vänstra hörnet stekts det pannkakor, i mitten av lokalen kokar en gryta och vid mig står Kaira Dzjabrailova och lagar paj.

Dessa pajer ska vara kvällsmat på Antuna. Jag tillsätter massa gott, bland annat tärnade tomater och majs. Jag lagar flera pajer samtidigt, det är ju inte riktigt såhär jag lagar paj hemma, nu lagar jag mat till nästan 60 personer, säger Kaira.

Kaira står framför en köksbänk och lagar paj. Dessa pajer är kvällsmat till de boende på Antuna. Det gäller att laga flera samtidigt.

Kaira Dzjabrailova arbetar som kock på kostenheten i Aneby kommun. Hon arbetar i Furulidsköket som är centralköket, här lagas mat till flera av kommunens verksamheter. Lunch, dessert och kvällsmat.

Vi börjar arbetsdagen tidigt, närmare sagt klockan 07.00. Vi som arbetar här brukar då samlas och planera vad vi ska göra för dagen. Vi har ett anteckningsblock där vi skriver ner våra sysslor, som vi därefter systematiskt stryker under dagen. På listan kan det exempelvis stå att vi ska göra soppa, eller göra en dessert, säger Kaira.

Jobbet som kock handlar om så mycket mer än att bara laga mat. Kaira brukar, tillsammans med sina kollegor göra en menyplanering. Hon beställer också varor och räknar ut hur mycket mat och portioner som ska lagas till de olika verksamheterna.

Vi lagar mängder med mat, om vi lagar gryta gör vi exempelvis 300 liter. Vi använder oss av ett kostdatasystem som tydligt räknar ut hur stora mängder vi ska laga för att få ett specifikt antal portioner, säger Kaira.

Kaira berättar om utmaningarna som kommer med att arbeta i ett produktionskök. En av dessa är alla specialbeställningar som finns för de som är allergiska och inte tål vissa typer av mat. På kostenheten finns det därför en dietkock som arbetar specifikt med specialkosten. Det är ett omfattande arbete, så att maten ska passa alla.

En annan utmaning är när vi saknar personal. När personal är sjuk och frånvarande behöver vi ändå laga all mat. Det kan vara jobbigt eftersom vi då behöver arbeta extra hårt. All mat behöver bli levererad, oavsett hur många vi är som arbetar, säger Kaira.

Kaira håller sås över pajerna.

Kaira har arbetat på kostenheten sedan 2015, hon började som praktikant och fick därefter jobb som vikarie. De första åren arbetade hon främst med att servera mat i matsalen, men började därefter som kock.

Det var kul att servera mat till barnen, man fick prata så mycket med dem. Att arbeta som kock, som jag gör nu, är också väldigt kul.

2013 flyttade Kaira till Aneby tillsammans med sin syster och familj. Flytten gick från Azerbajdzjan ch storstaden Baku med över två miljoner invånare. Det var en stor kontrast att komma till Aneby.

I Baku var det alltid folk ute, butikerna var alltid öppna. Så är det inte här i Aneby vilket blev en enormt stor kontrast när vi flyttade hit. Å andra sidan är människor här i Aneby mycket trevligare, det finns en trygghet här som är ovärderlig för mig.

Kaira är färdig med pajerna och lägger upp dem på ett galler. Nu ska dem in i ugnen och därefter levereras till Antuna.

Rätt vad det är låter ett ljud från en av ugnarna, pajen som ska till Antuna är färdig. Nu ska den packas och kylas så att den därefter kan levereras.

Jag tror att dessa pajer är supergoda, avslutar Kaira.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 november 2023