Biltvättarhelgen 27-28 april

Illustrerad bild på en bild som blir tvättad på en garageuppfart.

Tvätta bilen på biltvätt! När du tvättar din bil hemma på gatan eller uppfarten förorenar det naturen och vårt vatten. Kanske är det ditt dricksvatten eller din badsjö som drabbas?

Varje år i april infaller den Stora biltvättarhelgen, som är en kampanj för att uppmärksamma hur du tvättar din bil utan att skada miljön.

Svenskt Vatten uppskattar att 15 miljoner biltvättar sker på gatan årligen vilket har en stor betydelse för den lokala vattenmiljön där tvätten sker. Det finns beräkningar på att hemma-tvättandet av bilar leder till utsläpp av 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller varje år.

Gör så här för att inte förorena sjöar och vattendrag när du tvättar bilen:

  • Det bästa alternativet är att tvätta bilen i en automatisk biltvätt eller tvätta själv-hall. Där finns oljeavskiljare och annan reningsutrustning som tar bort stora delar av föroreningarna från tvättvattnet.
  • Använd miljömärkta bilvårdsprodukter.
  • Överblivna eller förbrukade kemikalier, som motorolja och kylarglykol, batterier, batterisyra och produkter som innehåller lösningsmedel ska lämnas in på en miljöstation. De får aldrig hällas i avloppet.
  • Om du, vid något enstaka tillfälle, tvättar bilen hemma – ställ den på en gräsmatta eller grusplan som kan suga upp vattnet. Då kan en viss naturlig rening av vattnet ske innan det når grund- och ytvattnet.

Myt om biltvätt

En tvätt kan väl knappast göra någon skillnad? Jo, om alla tänker så så har det faktskt stor betydelse. Nedan har vi en myt Svenskt vatten reder ut om biltvätt som inte håller som argument för att tvätta bilen på fel ställe.

Att tvätta bilen på gatan är ju inte värre än när det regnar på bilen.

Det låter faktiskt ganska logiskt men det stämmer inte. Regnvatten löser inte bort miljöfarliga olje- och asfaltsrester som fastnat på din bil. För det behövs bilvårdsprodukter som i sin tur ofta innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen. Om du tvättar din bil på en biltvätt som är utrustad för att ta hand om olja och kemikalier från bilen så drabbas inte vår natur av dessa.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 april 2024