Till riksfinal i schackfyran!

Barn som spelar schack med enorma schackpjäser

Nu hejar vi på klass 4A i riksfinalen.

Nu är det klart, klass 4A på Parkskolan i Aneby är i riksfinal i tävlingen Schackfyran.

Under en längre tid av eleverna tränat en del schack på skoltid, och nu är de alltså i final i Schackfyran - en schacktävling för fjärdeklassare i hela landet.

Klasserna i årskurs 4 började spela schack i november efter att ha fått ett utskick och klassbesök av en representant från Eksjö schackklubb. I samband med detta så hittade Erik Svensson, lärare i klassen, en del forskning kring schack och matematik och insåg att det fanns en hel del synergier mellan just schack och matematik. Detta gjorde att han la in schack som en del av matematiklektionen, och eleverna har spelat schack cirka 40 minuter till en timme varje vecka på matematiklektionerna sedan dess.

Erik berättar att eleverna har tyckt att detta varit ett roligt inslag i deras matematiklektioner och de har verkligen utvecklat sitt tänkande kring schack. En av de bästa belöningar klassen kan få har blivit att just spela schack, vilket är fantastiskt kul!

Klasserna i årskurs 4 genomförde ett kval i början av februari där klass 4A kom på första plats och klass 4B kom på andra plats, detta gjorde att vi kunde kvala in till länsfinalen som spelades förra helgen. På länsfinalen kom klass 4A på sjätte plats och klass 4B på 14:e plats av 20 tävlande klasser.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 april 2024