Snart dags för matsvinnsdagen 2024
På söndag är det Internationella matsvinnsdagen. Det är ett initiativ från FN som infaller den 29 september varje år. Målet med dagen är att minska matsvinnet genom ökad medvetenhet.
En tredjedel av all mat som produceras i världen går förlorad eller slängs. Att minska matsvinnet är ett viktigt bidrag för klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet.
Svinnjakten 2024
För att uppmärksamma den Internationella matsvinnsdagen kommer alla skolor i Aneby kommun att delta i en rolig tävling under vecka 39. Målet är att slänga så lite mat som möjligt från tallrikarna.
Tävlingen kommer gå till så att man varje dag mäter hur mycket mat som slängs från tallrikarna. Det kommer att finnas hinkar märkta med varje årskurs vid diskinlämningen.
Den årskurs som slänger minst mat under veckan vinner ett vandringspris.
Tips för att minska ditt matsvinn
Matsvinn är mat och dryck som egentligen går bra att äta men av olika anledningar kastas eller hälls ut i vasken. Mycket av matsvinnet uppstår i hemmet. Minska ditt matsvinn med hjälp av några enkla tips.
Minska ditt matsvinnsberg
Visste du att det är bra för plånboken och planeten att minska ditt matsvinn?
Under ett år slänger varje person cirka 33 kilo mat i hemmet, mat som hade kunnat ätas upp. När den här maten slängs har den producerats, transporterats, förädlats, förpackats, förvarats och sålts – helt i onödan. Därför behöver vi tänka till för att minska vårt matsvinn.
Här kommer några tips hur du kan minska ditt matsvinn.
- Sänk temperaturen i kylen till 4°C, då håller maten längre.
- Ha koll på vad du har hemma innan du handlar.
- Titta, lukta och smaka och lita på dina sinnen när mat har passerat bäst före-dag.
Hur du behandlar frukt och grönt
Ge dina frukter och grönsaker ett långt liv genom att förvara dem på bästa sätt. En del grönsaker och frukter trivs bäst i kyla. Lägg dem i kylskåpet. Vissa frukter och grönsaker får köldskador, så de mår bäst i rumstemperatur.
- Apelsin
- Broccoli
- Gul lök
- Kiwi
- Melon
- Morot
- Nektarin
- Päron
- Rödlök
- Sallad
- Vindruvor
- Vitkål
- Vitlök
- Äpple
- Aubergine
- Avokado
- Banan
- Citron
- Gurka
- Lime
- Mango
- Paprika
- Squash
- Tomat