Ny lag gällande platser för laddning av elfordon

Bil som laddas i elladdare.

Foto: Johannes Erlandsson

I dag ställs det krav på platser för laddning av elfordon i samband med ny- och ombyggnationer av byggnader. Från och med årsskiftet måste även ett stort antal befintliga byggnader ha fordonsladdning.

År 2020 tog riksdagen beslut om nya regler för laddningplatser av elfordon. De första reglerna började att gälla 2021 med fokus på ny- och ombyggnationer. Beslutet innehöll även nya regler för befintliga byggnader. Denna retroaktiva lagstiftning skulle börja att gälla den 1 januari 2025 och därför finns det en risk att berörda fastighetsägare har glömt bort det ansvar man måste leva upp till om ungefär tre månader.

Enligt reglerna som träder i kraft vid årsskiftet 2024-2025 måste alla uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har 21 eller fler parkeringsplatser ha minst en laddningsplats för elfordon. Exempel på byggnader som berörs är företag, kontor, industrier, skolor och mataffärer (för ouppvärmda byggnader samt bostadshus ställs inga sådana krav).

Mer information

Vill man ha mer information kring de nya lagarna och vad de gäller kan man läsa på boverkets webbplats.

Frågor och funderingar

Du är välkommen att höra av dig till Samhällsbyggnadsavdelningen om du undrar över något kring den nya lagen och de regler som kommer att gälla.

Telefon: 0380-461 00 (växel)
E-post: samhallsbyggnad@aneby.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 oktober 2024