Elda säkert hemma
Nu när det börjar bli - eller rättare sagt redan är - mörkt och lite kallt så kommer kaminsäsongen igång. I samband med det ökar risken för bränder och liknande. Vi vill ge dig information och tips kring att elda säkert inomhus.
Vedeldning svarar i många hushåll fortfarande för en stor del av uppvärmningen. Braskaminer har på senare år blivit allt populärare som kompletterande värmekälla. Dessutom är det förstås trevligt att samlas framför braskaminen eller öppna spisen.
Med en modern eldstad – rätt installerad, rätt eldad och rätt skött – har du en säker och relativt miljövänlig källa till värme. Men det finns några saker du bör tänka på innan du köper, när du ska installera och inte minst när du sedan använder din eldstad.
Viktigt att ha hemma
- En brandvarnare ger dig och din familj en chans att vakna i tid vid brand och hinna ut innan det är för sent. Ha alltid minst en brandvarnare på varje våning.
- Med brandsläckare och andra brandredskap kan du dessutom själv släcka en mindre brand och rädda ditt hem från allvarliga skador.
Elda rätt
Det finns många saker att tänka på när du eldar med ved i din eldstad.
- Elda alltid med torr ved. En av de vanligaste orsakerna till tjära i rökkanalen är att veden är för fuktig.
- Följ alltid eldningsinstruktionerna för din eldstad. Använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risken att det blir alldeles för varmt i rökkanalen och på omgivande brännbart material.
- Elda aldrig mer än 3 kilo ved per timme i din eldstad och inte längre än 3 – 4 timmar.
- Låt alltid eldstaden vila lika länge som du eldat innan du börjar elda igen.
- En rökgastermometer är ett bra säkerhetstillbehör till din eldstad. De flesta stålrörsskorstenar är godkända för en maximal rökgastemperatur på 450 °C.
Kommunens brandskyddskontroll
Brandskyddskontrollen syftar till att upptäcka fel och brister i din eldstad för att undvika skador till följd av brand. Kontrollen innebär en prövning av eldstadens funktion och egenskaper ur brandskyddssynpunkt. Brandskyddskontrollanten kan se om du eldar på ett felaktigt sätt och ge dig goda råd.
Det är kommunens ansvar att det finns någon som utför rengöring (sotning) och brandskyddskontroll i kommunen. Det är också kommunen som beslutar om avgifterna för rengöring och brandskyddskontroll.
Mer information gällande eldning inomhus
MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har tagit fram en broschyr som kommunen skickar ut till alla som installeras eldstäder. Du kan läsa mer om MSBs råd och tips kring eldning inomhus via länken här under.