Utskick av den nya broschyren: Om krisen eller kriget kommer
Nu börjar den nya broschyren "Om krisen eller kriget kommer" delas ut till Sveriges samtliga cirka 5,2 miljoner hushåll. Håll utkik i brevlådan de närmaste veckorna, läs den, följ råden och spara den när den väl kommer.
Då var det dags igen för ett nytt utskick av broschyren Om krisen eller kriget kommer. Förra gången den delades ut till landets samtliga hushåll var 2018. Sedan dess har den säkerhetspolitiska hotbilden mot Sverige försämrats och vi har blivit allierad i Nato. Därtill blir extremväder som en följd av de pågående klimatförändringarna allt vanligare.
- Den nya broschyren ger konkreta råd om hur vi kan skaffa en god beredskap mot den hotbild som råder, men också hur vi ska agera om något händer. Det finns mycket vi kan göra tillsammans som stärker vår motståndskraft, säger Ida Stenvall, säkerhetsamordnare på Aneby kommun.
Minst en veckas hemberedskap
Den nya broschyren har ett större fokus på vår beredskap för krig och den ger också en tydlig inriktning för vad som gäller för hushållens hemberedskap. Alla som har möjlighet behöver kunna klara sig minst en vecka utan samhällets stöd. Det innebär bland annat att ha tillräckligt med vatten och mat hemma.
- Vi vet att många går och funderar på att stärka sin hemberedskap, men sen inte tar det där sista konkreta steget. Nu är det hög tid att göra det. Allt man har gjort i förväg kommer att betyda väldigt mycket om något händer, förklarar Ida Stenvall vidare.
Även om det inte finns någon omedelbar fara för krig i Sverige, kan ett väpnat angrepp heller inte uteslutas. Samtidigt vet vi att kriser av olika slag kommer att drabba oss, exempelvis cyberattacker, översvämningar och värmeböljor. Mycket pågår här och nu.
Engagemang i närområdet
Många kan känna oro inför omvärldsläget. Genom att göra saker tillsammans med andra för att stärka beredskapen så kan man minska oron och i stället omvandla den till en konkret handling.
- Vi lever i en osäker tid och vår motståndskraft behöver stärkas. Ett bra sätt att bidra är att engagera sig i sitt närområde och i sin egen kommun. Alla behövs och alla behöver bidra, avslutar Ida.
Vanliga frågor och svar kring broschyren
Det går också bra att kontakta MSB:s kontaktcenter, telefon 0771-240 240 och e-post broschyren@msb.se, om du har fler frågor eller funderingar.
Mellan den 18 till 29 november skickas en tryckt version av broschyren ut till alla hushåll. Redan nu finns en digital version av broschyren (svenska) på msb.se. Den är tillgänglighetsanpassad och går att få uppläst. Från den 18 november kommer den också att finnas i övriga versioner på msb.se.
Nej, tyvärr. Kollektivboenden, så som äldreboenden och anpassade boenden, räknas som en utdelningsadress av distributörerna. Det innebär att endast ett exemplar av broschyren delas ut till dessa adresser. Önskar du ett eget exemplar går det att beställa på msb.se från 18 november.
Läget i världen har kraftigt försämrats sedan broschyren från 2018 skickades ut. Krig pågår i vår omvärld, extremväder blir allt vanligare. Cyberattacker och vilseledande information används redan nu för att skada och påverka oss. Sverige har även gått med i försvarsalliansen Nato. Mot den bakgrunden fick MSB regeringsuppdraget att ta fram en ny version av broschyren.
Nej, det finns inget omedelbart krigshot mot Sverige. Däremot har det generella säkerhetsläget försämrats över tid och sedan den förra broschyren från 2018 skickades ut.
Ja, broschyren kommer att skickas ut till digitala brevlådor under vecka 49-50. Det är ändå viktigt att spara den tryckta versionen som skickas ut till alla hushåll, eftersom informationen då finns tillgänglig även om mobilnätet ligger nere.
Den har större fokus på beredskapen för krig, men tar också upp fler områden än den förra broschyren. Exempelvis får du råd om hur du ska agera vid höjd beredskap och vid ett militärt angrepp. Den beskriver även vad du bör ta med vid utrymning och hur oro kan hanteras.
Ja, samtliga digitala versioner som publiceras på msb.se följer ”Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service”. Det innebär bland annat att du kan få texten uppläst i uppläsningsverktyg, samt att informationen presenteras med goda färgkontraster och att det finns beskrivande text till bilderna. Broschyren är mer lättläst genom valet av typsnitt, storlek och radavstånd.
Från den 18 november finns den som digitala versioner på msb.se på svenska, lätt svenska, engelska, arabiska, persiska/farsi, ukrainska, polska, somaliska, finska, meänkieli, romska arli, nordsamiska och sydsamiska. Den kommer samtidigt att finns inläst på svenska och engelska, på svenskt teckenspråk, i punktskrift och som en kort film som är textad på olika språk.
Utskicket pågår 18-29 november. Har du inte fått broschyren därefter så kan du kontakta distributören Postnord som sköter utdelningen.
Ja, du kommer att kunna beställa fler broschyrer på msb.se utan kostnad. Förutom på svenska går den även att beställa på engelska från den 18 november. Övriga språk kommer att finnas digitalt på msb.se. Privatpersoner kommer kunna beställa max 5 exemplar av broschyren, medan kommuner, regioner och andra organisationer kan beställa max 1 200 exemplar.
Exempel:
- Gå med i en frivillig försvarsorganisation som har uppdrag inom totalförsvaret. Lista och mer information från de frivilliga försvarsorganisationerna finns på webbplatsen https://frivilligforsvaret.se/
- Gå en kurs i första hjälpen och hjärt- och lungräddning (HLR).
- Bli blodgivare om du har möjlighet.
- Prata med andra där du bor om hur ni kan stärka er gemensamma beredskap, exempelvis i bostadsrättsföreningen, hyreshuset eller byalaget.
Du är en del av Sveriges beredskap. Med en god hemberedskap bidrar du till att hela samhället bättre klarar en svår påfrestning. Minst en vecka förväntas de flesta av oss klara våra grundläggande behov som mat, vatten och värme, utan samhällets stöd vid en allvarlig händelse. Då kan samhället fokusera på att hjälpa dem som bäst behöver det. Har du en god hemberedskap kan du även hjälpa andra som inte har samma förutsättningar.