Oktober - informationssäkerhetsmånaden!

Närbild av ett tangentbord som är fastlåst med hänglås och kedja.

Oktober är informationssäkerhetsmånaden och i år med informationssatsningen Tänk säkert. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten hos privatpersoner, anställda och företagare om vikten av ett säkert beteende på internet. Även biblioteket anordnar träffar på temat.

Genom att öka din digitala medvetenhet minska du risken för att drabbas av nätfiske eller skadlig kod som kan leda till att värdefull information går förlorad – eller att en bedragare tömmer ditt konto.

Tre teman är gemensamma i årets kampanj:

  • Nätfiske och skadlig kod
  • Digital identitet
  • Säkrare på nätet

Dessa tre teman har vi samlat under parollen Tänk säkert – agera smart. Dessa kan du läsa mer om på hemsidan för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, se länkar nedan.

Bibliotekets träffar kring informationssäkerhet

Under nästa vecka anordnas en rad träffar på biblioteket kring informationssäkerhet, med inriktningar på: hur du undviker att bli bedragen på nätet, hur du använder digitala betaltjänster, föreläsning av polisen och brottsofferjouren samt en föreläsning kring vanliga bluffar och bedrägerier och hur du undviker dem.

Läs mer om dessa bland våra evenemang, via länken här under

Enkel lösenordssäkerhet

Tre tips för säkrare lösenord:

  • Använd olika lösenord för dina viktigaste konton.
  • Till din mejl är det extra viktigt att du har ett starkt lösenord. Det är oftast dit du får mejl om återställning av lösenord för andra tjänster.
  • Ta dina nuvarande lösenord och lägg till några siffror eller specialtecken.

Mer information

Läs mer om informationssäkerhet och årets kampanj Tänk Säkert på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 oktober 2024