Radon

Radon är en färg- och luktlös gas som avgår från berggrund och jordarter som innehåller uran. Radon i inomhusluft ökar risken för att få lungcancer.

Radon är en gas som finns naturligt i luften, marken och vattnet. Det är när radonhalterna i ett hus eller på en arbetsplats är höga som det kan vara skadligt för hälsan. På Boverkets hemsida kan du läsa mer om radon och radonbidrag till sanering.
Information om radon och vad du kan göra, Boverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mätning och åtgärder

Enda sättet att upptäcka radon är att mäta. Radonmätning i luft genomförs i minst två månader (långtidsmätning) under perioden oktober till april. För att få ett årsmedelvärde ska två detektorer användas. Det ska finnas minst en dosa på varje bebott våningsplan. Via Aneby kommun kan du beställa en radonmätning till ett förmånligt pris.
Beställa radonmätning, Radon Eurofinslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det finns även andra laboratorier som erbjuder analyser av radon i luft.

Om du har för höga radonvärden är det viktigt att du vidtar rätt åtgärder annars kan åtgärderna i värsta fall förvärra problemet. Med en radonutredning får du konkreta förslag på olika lösningar. Utredningen utförs av en radonkonsult. Via Svensk Radonförening kan du få kontakt med utbildade radonkonsulter.
Svensk Radonförening, webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Energi- och klimatrådgivare

Vissa åtgärder kan öka energiförlusterna från huset. Kontakta gärna energi- och klimatrådgivare för gratis rådgivning.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 september 2019