Tjänster och utbud

Här kan du läsa mer om de tjänster och utbud som vi på Aneby bibliotek har.

Ladda hem den nya appen!
Biblio kommer i ny version - lyssna och läs enkelt och smidigt!

Nu välkomnar vi alla låntagare till nya, uppgraderade Biblio. Den nya versionen behöver du ladda ner på nytt från App Store eller från Google Play, och den du ska hämta har nya färger i bruna nyanser. Med nya Biblio hoppas vi att det kommer att bli ännu enklare att söka fram
böcker och vi på biblioteket presenterar lästips i bokhyllor till dig. Gamla Biblio, den med röd logotyp, kommer att finnas tillgänglig för låntagare i Aneby kommun till och med 3 november 2024.

Gör så här för att ladda ner och börja använda nya Biblio:
1. Sök fram Biblio (brun logga) i App Store eller Google Play
2. Ladda ner appen
3. Nu kan du logga in som vanligt med ditt bibliotekskort och lösenkod
4. Börja sök och låna böcker
Trevlig lässtund önskar vi på biblioteket!

Lånetiden är 28 dagar och du kan högst låna åtta ljudböcker under den perioden. När lånetiden har gått ut försvinner boken från "Mina lån". Om du inte har hunnit lyssna eller läsa klart kan du låna den igen. Varje lån (varje gång du trycker "läs" eller "lyssna") du gör i Biblio är förenat med en kostnad på 20 till 70 kronor för Aneby bibliotek. Låna med omsorg.

Du som har svårt att läsa vanliga böcker kan istället låna talböcker hos oss.

Vi har talböcker på DAISY-skivor. De är gjorda så att du lätt kan hitta i boken. Prata med oss om du har svårt att komma till biblioteket och hämta dina böcker så hjälper vi dig.
För att läsa DAISY-talböcker på skiva måste du ha en särskild DAISY-spelare, som du kan låna på biblioteket för att prova under kortare perioder. Har du en långvarig synnedsättning kan din syncentral förmedla en DAISY-spelare till dig. DAISY-spelare går också att köpa privat.

Talböcker kan du också låna i din mobil eller surfplatta, via Legimus-appen. Legimus är ett bra och kostnadsfritt alternativ, där du kan ladda ner och läsa talböcker direkt.

Hör av dig till biblioteket så kan du få inloggningsuppgifter och bli registrerad som talbokslåntagare. Vi hjälper dig att ladda ner appen till din platta eller mobil, och visar också hur den fungerar.

Boken kommer är en gratis service för dig som på grund av funktionshinder eller hög ålder inte kan komma till biblioteket själv. Då kan biblioteket leverera direkt hem till dig. Det går också bra att en anhörig hämtar böckerna på biblioteket. Du berättar via telefon vilka böcker du vill ha, eller så kan vi välja böcker åt dig. Om du inte kan läsa vanliga böcker finns det böcker med extra stor stil eller talböcker. Ugefär en gång i månaden kör vi hem din beställning.

Du kan få hemsändning av både skönlitteratur och facklitteratur, tidskrifter, musik, ljudböcker, talböcker, böcker med stor stil och böcker på lätt svenska.

Har du frågor om Boken kommer-tjänsten kontakta biblioteket för mer information.

Vi har en utställningsyta på Aneby bibliotek. Där kan privatpersoner, föreningar, institutioner och andra ställa ut kostnadsfritt. Skapar du något? Eller samlar du på något? Konst, hantverk, hemslöjd, föremål av kulturhistoriskt värde, samlarföremål, saker barn och elever skapat i förskola eller skola eller saker en verksamhet inom omsorgen skapat är exempel på utställningar vi gärna tar emot.

Du behöver bara fylla i en intresseanmälan. Intresseanmälan kan du hämta vid disken på biblioteket.

Böcker, eller material vi inte har själva, lånar vi gärna in. Vi fixar det mesta genom fjärrlån från andra bibliotek. Ett fjärrlån kostar 20 kronor per bok. Du får räkna med att det tar ungefär en vecka från det att du beställer boken tills den kommer till biblioteket. Då får du en avisering via e-post eller brev från oss. Du kan fjärrlåna max fem böcker samtidigt. Det är det långivande biblioteket som avgör hur lång lånetiden blir. Försenade fjärrlån medför en avgift på 10 kronor per bok och dag.

Behöver du skriva ut gör du det enklast genom att maila ditt material till biblioteket@aneby.se. Skriv gärna också en tid då det passar att hämta dina utskrifter så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig.

Du kan låna en dator med bland annat internet, Word, Powerpoint, Publisher och Excel.
Lånetiden är 15-30 minuter om någon annan väntar på att datorn ska bli ledig.

Utskrifter och kopior i A4 kostar:
Svartvitt 5 kronor/sida
Färg 7 kronor/sida.
Scanning är gratis.

Datorerna är främst till för studier och informationssökning, i andra hand för spel. Du som spelar dataspel måste ha rätt ålder för det spel du spelar. På biblioteket är det inte tillåtet att surfa på sidor eller spela spel med vålds- och droginriktad, pornografisk eller rasistisk information.

Streama film helt gratis via fimtjänsten Cineasterna.

På webbplatsen kan du välja mellan mer än 2000 filmer, och utbudet ökar hela tiden. Du hittar både nya och gamla filmer för både barn och vuxna. Du har möjlighet att låna åtta filmer per månad och varje film kan titta på hur mycket du vill i 48 timmar.

Hur gör jag för att låna en film?

  1. Ladda ner vår App till iPhone, iPad Länk till annan webbplats., Apple TV eller Android Länk till annan webbplats.eller så använder du en vanlig webbläsare i din dator, mobil eller surfplatta och går till www.cineasterna.se Länk till annan webbplats.
  2.  Välj ditt bibliotek från menyn
  3.  Välj en film som du vill se
  4.  Ange ditt lånekortsnummer eller personnummer följt av din pinkod Länk till annan webbplats. (eller lösenord). Personnummer anges med 10 siffror i följd utan mellanslag eller bindestreck.
  5. Klicka på "Titta på filmen". Lånetiden är 48 timmar. Du behöver inte oroa dig för eventuella förseningsavgifter, filmen återlämnas automatiskt när lånetiden har löpt ut.
  6. Vill du skapa ett användarkonto fyller du i ett valfritt användarnamn och ett lösenord samt din e-postadress. Det är en valfri möjlighet, klicka på "Hoppa över" om du inte vill skapa ett användarkonto. Det går bra att enbart låna med ditt lånekortsnummer och pinkod. Ett användarkonto på Cineasterna kan du endast skapa när du använder en dator och en webbläsare (ej via appen). Genom att skapa ett användarkonto kommer vi ihåg ditt lånekort och du får tillgång till ytterligare funktioner som att kunna favoritmarkera titlar. Du får även vårt nyhetsbrev löpande med filmnyheter. Inloggningen är skiftlägeskänslig - tänk på att skilja på stora och små bokstäver.

Support

Kontakta vår support om du har frågor eller stöter på problem: support@cineasterna.se.

Biblioteket erbjuder en mängd olika dagstidningar och tidskrifter. I vår tidningshörna hittar du dagstidningar samt tidskrifter om allt från historia, mat, inredning till teknik. Dagstidningar läser du här hos oss. Tidskrifterna kan du låna hem. Saknar du någon tidning? Vi tar gärna emot förslag och önskemål på nya tidningar.

Bra böcker för barn som vill träna språket.

Språklust är ett samarbete mellan bibliotek, logopeder och region Jönköpings län för barn som har någon form av språkstörning. Kom till oss med din väska och ditt recept från logopeden så hjälper vi dig att hitta rätt bok. Böckerna som ingår i språklust är dessutom några av de allra bästa barnböckerna och kan lånas av alla.

"Läs tillsammans" är en fin liten folder med lästips för mysiga lässtunder tillsammans med ditt barn.

Vi kan erbjuda depositioner av böcker till olika verksamheter. Det kan till exempel handla om grupp- och äldreboenden inom kommunen och verksamheter där äldre eller funktionshindrade samlas. Vi kan även ha deposiotioner på företag, föreningar och i andra typer av möteslokaler. Vi plockar ihop böcker efter era önskemål och kör ut dem till er. Sedan byter vi böcker kontinuerligt.

Stärkta bibliotek: BIB – Bibliotek i byarna

Hur BIB startade

Aneby är en kommun med cirka 6890 invånare varav ungefär 3600 invånare bor i centralorten. Aneby kommun har en stor landsbygd med många små tätorter och byar runt omkring. Biblioteket upplevde att det fanns ett missnöje bland lokalbefolkningen att kultur endast gick att få till sig i stan. Aneby bibliotek ansökte då från Statens Kulturråd - Stärkta bibliotek om projektmedel för BiB, Bibliotek i byarna.

Vad kan Aneby bibliotek göra för alla våra invånare?
Aneby bibliotek ser ett behov av att öka den fysiska tillgängligheten av folkbiblioteket för invånarna i hela Aneby kommun, både i tätorten och på den kringliggande landsbygden. Vi vill skapa en fysisk närvaro med programaktiviteter i de olika byarna runtom i kommunen, och inte endast verka på folkbiblioteket i tätorten. Vi vill också bjuda in till delaktighet och samverkan. Dessutom vill vi utveckla vår depositionsverksamhet genom minibibliotek.

Hur har vi kunnat genomföra det?
För att få råd att skapa större biblioteksnärvaro på landsbygden sökte Aneby bibliotek 2022 stöd av Kulturrådets bidrag om Stärkta bibliotek. Resultatet av detta blev 650 000 kronor beviljat i första steget. 250 000 kronor beviljades i den andra ansökan som gjordes 2023. Projektet var satt att pågå hösten 2022 till våren 2024 och har nu blivit en permanent del i vår verksamhet. Projektpengarna fördelades genom att rikta 60% i insatser mot barn och sex utvalda tätorter/byar där flest barn är boende: Askeryd, Frinnaryd, Sunhultsbrunn, Lommaryd, Vireda och Haurida.

Vårt mål är att locka nya och fler användare genom uppsökande biblioteksverksamhet, som kommer till användarna istället för att de måste ta sig in till folkbiblioteket i tätorten. Vi vill skapa likvärdiga förutsättningar att ta del av bibliotekets resurser oavsett var i kommunen användaren bor.

Vi vill komma närmare användarna, så att vi i öppen dialog kan synliggöra bibliotekets uppdrag och verksamhet och även möta önskemål för att anpassa aktiviteter i samarbete med lokala föreningar, kyrkor och andra samarbetspartners. Föreningar som vi samarbetar med erbjuder lämpliga lokaler, engagerade människor med god kännedom om trakten och ett brett kontaktnät.

Vilka riktade insatser ska vi göra/har vi gjort?

  • Gratis kultur tillgänglig för alla!
  • Hörde av oss till alla föreningar och uppmanade till delaktighet
  • Var ute i barngrupper och hade brainstorming
  • Aktiviteter som till exempel barnboksförfattare på Åsens by, köpphästhoppning och show ihop med Aneby ridklubb, författarbesök ihop med Lommaryds kultursällskap, Skogsutmaning ihop med scouterna, digitalt spelskapande ihop med fritidshem, poesiuppläsning ihop med Gröna Lund och så vidare.
  • Bygger nätverk förskolor för barns likvärdighet. Aktiviteter som exempelvis Sagoglitter och Sago-äventyrs påsar att låna för föräldrar. Lanserades augusti 2023.
  • Uppsökande läsfrämjande på fritidshem och anpassad grundskola – särskild prioritering
  • Samarbetar med föreningar för lovaktiviteter i hembygdsgårdar
  • Samverkar med gymnasieskola, med att minibibliotek/bokskåp tillverkas av Byggprogrammet Nifsarpsskolan i Eksjö

Detta har BiB resulterat i:

  • Hållbarhet över tid
  • Inga extra medel behövs framåt
  • Nätverk har byggts och drivs på framåt, exempelvis förskolor, föreningskontakter med flera
  • Aktiviteter inkluderas nu i ordinarie programplanering
  • Ändrat rörelsemönster inom kommunen – åka från by till by
  • Alla kan! Tillsammans med lokalsamhället – se möjligheterna

Samverkan?
Är du aktiv i en förening eller har en idé? Kontakta oss på Aneby bibliotek så kan vi tillsammans skapa mer aktiviteter och kultur på landsbygd.

Aneby bibliotek

Besöksadress

Köpmansgatan 2
578 32 Aneby

Postadress

Box 53 | 578 22 Aneby

Övrigt

Våra bemannade öppettider är:
Måndag 10.00-18.00
Tisdag 10.00-14.00
Onsdag 10.00-17.00
Torsdag-fredag 10.00-14.00

Meröppet alla dagar 07.00-20.00
Välkommen in på bemannad öppettid för att aktivera meröppet på ditt bibliotekskort.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 februari 2025