Tjänster och utbud

Här kan du läsa mer om de tjänster och utbud som vi på Aneby bibliotek har.

Via appen Biblio kan du helt gratis både lyssna på ljudböcker och läsa e-böcker. På Elib hittar du ännu fler e-böcker. Vi hjälper dig gärna att komma igång.

Gör så här för att komma igång med Biblio:

  1. Ladda ner appen Biblio i App Store, Google Play eller WindowsApp
  2. Sök upp ditt bibliotek i rullistan och logga in med ditt vanliga lånekortsnummer och pinkod
  3. Sök upp böcker eller bläddra bland kategorierna och låna
  4. För att göra böcker tillgängliga offline, gå till "Mina lån" och klicka in "Gör tillgänlig offline"

Lånetiden är 28 dagar och du kan högst låna två ljudböcker på sju dagar. När lånetiden har gått ut försvinner boken från "Mina lån". Om du inte har hunnit lyssna eller läsa klart kan du låna den igen. Varje lån du gör är förenat med en kostnad på 20 till 70 kronor för Aneby bibliotek. Låna med omsorg.

Du som har svårt att läsa vanliga böcker kan istället låna talböcker hos oss.

Vi har talböcker på DAISY-skivor. De är gjorda så att du lätt kan hitta i boken. Prata med oss om du har svårt att komma till biblioteket och hämta dina böcker så hjälper vi dig.
För att läsa DAISY-talböcker på skiva måste du ha en särskild DAISY-spelare, som du kan låna på biblioteket för att prova under kortare perioder. Har du en långvarig synnedsättning kan din syncentral förmedla en DAISY-spelare till dig. DAISY-spelare går också att köpa privat.

Talböcker kan du också låna i din mobil eller surfplatta, via Legimus-appen. Legimus är ett bra och kostnadsfritt alternativ, där du kan ladda ner och läsa talböcker direkt.

Hör av dig till biblioteket så kan du få inloggningsuppgifter och bli registrerad som talbokslåntagare. Vi hjälper dig att ladda ner appen till din platta eller mobil, och visar också hur den fungerar.

Boken kommer är en gratis service för dig som på grund av funktionshinder eller hög ålder inte kan komma till biblioteket själv. Då kan biblioteket leverera direkt hem till dig. Det går också bra att en anhörig hämtar böckerna på biblioteket. Du berättar via telefon vilka böcker du vill ha, eller så kan vi välja böcker åt dig. Om du inte kan läsa vanliga böcker finns det böcker med extra stor stil eller talböcker. Ugefär en gång i månaden kör vi hem din beställning.

Du kan få hemsändning av både skönlitteratur och facklitteratur, tidskrifter, musik, ljudböcker, talböcker, böcker med stor stil och böcker på lätt svenska.

Har du frågor om Boken kommer-tjänsten kontakta biblioteket för mer information.

Vi har en utställningsyta på Aneby bibliotek. Där kan privatpersoner, föreningar, institutioner och andra ställa ut kostnadsfritt. Skapar du något? Eller samlar du på något? Konst, hantverk, hemslöjd, föremål av kulturhistoriskt värde, samlarföremål, saker barn och elever skapat i förskola eller skola eller saker en verksamhet inom omsorgen skapat är exempel på utställningar vi gärna tar emot.

Du behöver bara fylla i en intresseanmälan. Intresseanmälan kan du hämta vid disken på biblioteket.

Böcker eller material vi inte har själva lånar vi gärna in. Vi fixar det mesta.

Aneby bibliotek samarbetar med flera av de andra biblioteken på höglandet. Från dem lånar vi och får hem böcker på bara ett par dagar utan kostnad.

Finns boken inte på nära håll kan vi göra nationella fjärrlån från andra bibliotek. Ett sådant fjärrlån kostar 20 kronor per bok. Du får räkna med att det tar ungefär en vecka från det att du beställer boken tills den kommer till biblioteket. Då får du en avisering via e-post eller brev från oss. Du kan fjärrlåna max fem böcker samtidigt. Det är det långivande biblioteket som avgör hur lång lånetiden blir. Försenade fjärrlån medför en avgift på 20 kronor per bok och vecka.

Behöver du skriva ut gör du det enklast genom att maila ditt material till biblioteket@aneby.se. Skriv gärna också en tid då det passar att hämta dina utskrifter så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig men invänta vårt svar innan du beger dig till biblioteket.

Du kan låna en dator med bland annat internet, Word, Powerpoint, Publisher och Excell.
Lånetiden är 30 minuter om någon annan väntar på att datorn ska bli ledig.

Utskrifter och kopior i A4 kostar:
Svartvitt 5 kronor/sida
Färg 7 kronor/sida.
Scanning är gratis.

Datorerna är främst till för studier och informationssökning, i andra hand för spel. Du som spelar dataspel måste ha rätt ålder för det spel du spelar. På biblioteket är det inte tillåtet att surfa på sidor eller spela spel med vålds- och droginriktad, pornografisk eller rasistisk information.

Nu kan du streama film helt gratis via fimtjänsten Cineasterna.

På webbplatsen kan du välja mellan mer än 2000 filmer, och utbudet ökar hela tiden. Du hittar både nya och gamla filmer för både barn och vuxna. Du har möjlighet att låna åtta filmer per månad och kan sen titta på filmen obegränsat i 48 timmar.

Så här gör du för att låna strömmande film gratis via biblioteket

1. Starta webbläsaren i din dator eller surfplatta.
2. Gå till Cineasterna.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
3. Välj ditt lokala bibliotek.
4. Välj en film som du vill låna (tänk på att varje startad film räknas som ett lån).
5. Ange ditt lånekortsnummer eller personnummer och pinkod och klicka på "Titta på filmen!".

Låna film på Apple TV

1. Starta webbläsaren på din iPhone eller iPad.
2. Tryck på AirPlay-symbolen för att spela upp på en större skärm.
3. Om AirPlay-symbolen inte visas, tryck på AirPlay-dubblering.

Låna film på Google Chromecast

Chromecast fungerar för närvarande endast på Android-enheter och datorer med webbläsaren Google Chrome. Klicka på Cast-knappen som visas efter att du har valt en film och loggat in med ditt lånekortsnummer och pinkod.

Support

Kontakta vår support om du har frågor eller stöter på problem: support@cineasterna.se.

Biblioteket erbjuder en mängd olika dagstidningar och tidskrifter. Välkommen in.
I vår tidningshörna hittar du dagstidningar samt tidskrifter om allt från historia, mat, inredning till teknik. Dagstidningar läser du här hos oss. Tidskrifterna kan du låna hem. Det senaste numret får du låna i max sju dagar. Tidigare nummer har samma låndetid som våra böcker.

Bra böcker för barn som vill träna språket.

Språklust är ett samarbete mellan bibliotek, logopeder och region Jönköpings län för barn som har någon form av språkstörning. Kom till oss med din väska och ditt recept från logopeden så hjälper vi dig att hitta rätt bok. Böckerna som ingår i språklust är dessutom några av de allra bästa barnböckerna och kan lånas av alla.

"Läs tillsammans" är en fin liten folder med lästips för mysiga lässtunder tillsammans med ditt barn.

Arbetar du inom vård och omsorg? Vi kan erbjuda depositioner av böcker till grupp- och äldreboenden inom kommunen, eller andra verksamheter där äldre eller funktionshindrade samlas. Vi plockar ihop böcker efter era önskemål och kör ut dem till er. Sedan byter vi böcker kontinuerligt, ungefär varannan månad.

Aneby bibliotek

Besöksadress

Köpmansgatan 2 

578 32 Aneby

Postadress

Box 53 | 578 22 Aneby

Övrigt

Våra bemannade öppettider är:
Måndag 14.00-18.00
Tisdag-onsdag 10.00-17.00
Torsdag-fredag 10.00-14.00

Meröppet alla dagar 07.00-22.00
Välkommen in på bemannad öppettid för att aktivera meröppet på ditt bibliotekskort.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 maj 2024