Daglig verksamhet för funktionsvariationer
Daglig verksamhet är en insats enligt lagen om stöd och service till vissa människor med funktionsvariation.
Daglig verksamhet Baggen
I vår dagliga verksamhet på Baggen i Aneby vill vi bidra till utveckling av olika förmågor, erbjuda gemenskap och trygghet. Vi arbetar för att väcka nyfikenhet och erbjuder möjligheten för dig med en funktionsvariation att delta i samhällslivet.
Självbestämmande är en självklarhet
På Baggen arbetar vi både tillsammans i grupp och enskilt. Här strävar vi efter att tillgodose den enskildes självbestämmande utifrån egna önskemål, förutsättningar och intressen. Grunden för verksamheten är att jobba med det salutogena samt att bemöta brukaren med ett professionellt förhållningssätt.
Grupp- och individanpassade aktiviteter
Vi erbjuder olika aktiviteter olika dagar. I de flesta aktiviteterna ingår det att träna på vardagliga sysslor som kan vara att planera inköp, följa recept, räkna pengar eller kommunikation.
Vi jobbar med datorprogram utifrån varje enskild brukare. Tillvägagångssättet sker på ett evidensbaserat sätt och syftet är att bibehålla samt att utveckla kunskap och förmågor.
En dag i veckan musicerar vi tillsammans. Här känner vi tillhörighet och utrymme finns för individuell utveckling. Samverkan sker mellan olika verksamheter i kommunen. Vi arbetar med delaktighet mot samhället, samt jobbar med olika shower och uppträdande.
I denna del av verksamheten arbetar vi individuellt med dig som är brukare. Recept med kognitiv struktur står i fokus vid matlagningen.
För dig som är beviljad daglig verksamhet enligt LSS erbjuder Aneby kommun en vårresa samt en höstresa till reducerat pris.
Det här är vår produktionsinriktade del i daglig verksamhet. Här använder vi vår finmotorik och tränar på att räkna i en trygg arbetsmiljö.
Vi arbetar med olika teman i grupp. Syftet är att väcka nyfikenhet och att öka kunskapen om samhällsfrågor i stort.
För att få en trevlig arbetsmiljö städar vi våra lokaler tillsammans vid cirka tre tillfällen per vecka.
Här ges uttryck för att kommunicera känslor i en god kommunikativ miljö. Detta bidrar till språkutveckling, socialt samspel och möjligheten att ingå i ett sammanhang.
Vi utför säsongsbetonat arbete vilket kan vara att klippa gräs, plantera, rensa ogräs och att skotta snö.
Här ser vi till kroppen som helhet och utför träningsaktiviteter som berikar både kropp och själ. Vi jobbar bland annat med rörelser, gymnastik, promenader och avslappning.
Träffpunkten
En del av vår verksamhet är utflyttad till Gula Villan. Här sker önskeaktiviteter varje tisdag kväll, mellan klockan 17.30-19.30.
Program november 2024
- 3 november (OBS söndag) - Biokväll, klockan 18.30 i Konserthuset Aneby. Biofilmen “Det kunde varit vi”. Biobiljett kostar 120 kronor, swish eller kontant. Samling i entrén klockan 18.00. Godis finns att köpa där, eller ta med själv.
- 12 november - Fika på Thimons klockan 17.30-19.00. Man betalar sitt fika själv.
- 19 november - Spelkväll i Gula Villan, klockan 17.30-19.30. Fika kostar 30 krornor och betalas på plats.
- 26 november - Inget cafè, på grund av kommande show i Konserthuset 28 november.
Program december 2024
- 3 december - Bingo i Gula Villan, klockan 17.30-19.30. Fika kostar 30 kronor och betalas på plats.
- 10 december - Nobelmiddag i Gula Villan, klockan 17.00-19.30. Obs ändrad tid!
Anmälan och betalning till Baggens personal senast 2 december. Kostnad för kvällen är 200 kronor, betalas kontant och anmälan är bindande. - 17 december - Utgår, ingen tisdagskväll denna vecka.
Uppstart 2025 - Tisdagsträffarna kör igång igen den 7 januari 2025 i Gula Villan klockan 17.30-19.30. Fika 30 kronor.
Vi träffas i Gula Villan dessa kvällar, om inget annat anges. Tid klockan 17.30-19.30, kostnad 30 kronor per gång och betalas kontant på plats. Eventuella kostnader för specifika aktiviteter kan tillkomma, meddelas i så fall här i programmet innan. Välkommen!
Denna del av dagligverksamhet vänder sig till alla med en funktionsvariation i kommunen, som är i behov av ett socialt sammanhang.
Samverkan med äldreomsorgen genom kioskförsäljning
(äldreboendet Antuna)
Här arbetar man enskilt tillsammans med en personal. Att bli sedd som brukare och arbetare enskilt, leder till bättre självkänsla samt att få stärka den äldres dag på Antuna
Utedag
Här tränas individens fysiska och psykiska hälsa. All mat lagas utomhus från grunden, på murrika, vilket ger bra kunskap om mat och motion.
Pyssel, pussel, måla och rita
Här vänder vi oss till de som behöver lugn. Vi arbetar autismvänligt och i små grupper.
Avslappning
De som önskar får göra ett avslappningsprogram, vilket genererar ett ökat välbefinnande efter dagens slut.
Här upplever man ett digitalt spel, som reagerar på användarens rörelse, med ljus och ljud. Du kan välja mellan olika spel, utifrån din egen förmåga och nivå. Syftet är samspel, aktivering och att stimulera användarna till ökad rörlighet samt kommunikation och välbefinnande. Spelet bryter apati, genom att stimulera rörelse och social interaktion, vilket leder till ökat välmående. Livskvalitén påverkas genom stimulering av sinnena hos personer med kognitiv svikt.
Här kan du gå undan individuellt och slappna av i lugn och ro. I sinnesrummet väcks sinnena till liv, samtidigt som det ger personer med beteendemässiga och psykiska symptom harmoni. inmuRELAXkudden är ett verktyg i sinnesrummet, med lugnande musik samt vibrationer. Kudden och rummet i sin helhet ger trygghet och avslappning för den som känner sig rastlös, orolig eller stressad.
Med blommorna jobbar man individuellt tillsammans med en personal. Aktiviteten innebär delaktighet i alla moment. Det innebär inköp, val, kreativt skapande samt leverans av blomsterarrangemang till kommunens äldreboende. Arbetsuppgiften stimulerar brukarens olika sinnen, vilket utvecklar brukarens kreativa ådra.
I snickeriet jobbar vi med olika enkla träprojekt, både i grupp och enskilt. I verkstaden är man delaktig i samtliga led, fram till färdig produkt. Brukaren ges möjlighet att själv bestämma färg, form och material att arbeta med. De olika momenten i snickeriet bibehåller, utvecklar samt stimulerar brukarens finmotorik.
Alla inköp görs tillsammans med brukare. Det läggs stor vikt vid att brukaren är med och formar samt har inflytande i verksamheten. Vi tränar på att göra val och att hantera pengar.
Rätt till daglig verksamhet
Det är en LSS-handläggare som bedömer om du har rätt till daglig verksamhet. Ansökan kan göras via blanketten,
Sociala avdelningen
Stöd, rådgivning, vård, omsorg och rehabilitering.
Besöksadress
Storgatan 48
578 22 Aneby
Postadress
Box 53 | 578 22 Aneby
Daglig verksamhet Baggen
Dagverksamheten Baggen vänder sig till personer inom LSS och erbjuder en trygg mötesplats med gemenskap och nyfikenhet i fokus.
Besöksadress
Järnvägsgatan 1
578 32 Aneby
Postadress
Box 53 | 578 22 Aneby