Hemsjukvård

Hemsjukvård är hälso- och sjukvårdsinsatser som utförs i hemmet. Hemsjukvård är till för den som behöver hälso- och sjukvård men inte kan ta sig till vårdcentralen själv.

Du kan få hemsjukvård vid ett enstaka tillfälle, under en viss tid efter en sjukhusvistelse eller om du behöver sjukvård i hemmet under en längre period. Bor du på ett särskilt boende har du alltid rätt till insatser från hemsjukvården. Hemsjukvården är tillgänglig dygnet runt årets alla dagar och du betalar ingen avgift. 

Personal i hemsjukvården

I hemsjukvården arbetar sjuksköterskor med olika specialistkompetenser, arbetsterapeuter, sjukgymnaster samt undersköterskor. Läkarbesök i hemmet bokas efter behov.

Detta gör hemsjukvården

Du kan få hjälp med exempelvis läkemedelshantering, sårbehandling, provtagning, funktionsträning eller utprovning av hjälpmedel. Du kan också få palliativ vård i hemmet.

Så får du hemsjukvård

I första hand vänder du dig till din vårdcentral. Om din läkare bedömer att du har behov av hemsjukvård tar du kontakt med hemsjukvården. Du kan också komma i kontakt med hemsjukvården via vårdplanering på sjukhus.

Kontakt

 • Sociala avdelningen

  Stöd, rådgivning, omsorg och rehabilitering för barn, ungdomar och familjer.

  0380-461 00

  Besöksadress

  Storgatan 48

  Postadress

  Box 53 | 578 22 Aneby

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 november 2018