Kontaktperson

Du som har en funktionsnedsättning kan få en kontaktperson. 

En medmänniska som hjälper dig

En kontaktperson är en medmänniska som hjälper dig som har en funktions­nedsättning att bryta isolering och ensamhet. Han eller hon blir en vän att umgås med. Ni kan till exempel fika, promenera, gå på bio eller något annat som intresserar er. Du och din kontaktperson bestämmer gemensamt när ni ska träffas. Det kan vara en bestämd dag och tid eller variera. Vanligtvis träffas ni två till fyra gånger i månaden.

Det kostar inget

Insatsen är kostnadsfri. Kontaktpersonen utses av kommunen. Kontakta kommunens biståndshandläggare för att ansöka om kontaktperson.

Bli kontaktperson

Vill du förgylla någons vardag? Då kan ett uppdrag som kontaktperson vara något för dig. Du behöver vara 18 år för att bli kontaktperson till en person med funktionsnedsättning. Vill du bli kontaktperson ringer du sociala avdelningen och frågar du efter biståndshandläggare.

Gör en hjälteinsats – bli kontaktperson!

Just nu söker Aneby kommun flera kontaktpersoner till funktionshinderomsorgen. Som kontaktperson träffar du ett barn, en ungdom eller en vuxen som är i behov av regelbunden kontakt med en medmänniska för att bryta isolering och ensamhet. Ni träffas på fritiden för att exempelvis fika, promenera, bowla, se på hockey, idrotta tillsammans, gå på bio eller teater. Det är ni själva som bestämmer vilken aktivitet ni gör. Hur ofta ni träffas beror på behovet. Det vanligaste är att ni träffas ungefär 2-4 gånger i månaden.

Du får ett arvode för din insats och ersättning för omkostnader. Nivån på arvodet och omkostnadsersättningen sätts enligt SKR:s rekommendationer.

Vem kan bli kontaktperson?

Det här är ett uppdrag för dig som har intresse för andra människor och som har tid över. För att bli kontaktperson behövs ingen speciell utbildning, men du behöver vara minst 18 år. Genom att bli kontaktperson lär du känna en ny människa - kanske en vän för livet.

Vem behöver en kontaktperson?

Personer med psykiska, neuropsykiatriska, intellektuella eller fysiska funktionsnedsättningar kan behöva stöd att komma i kontakt med andra, stöd att delta i fritidsaktiviteter eller samhällslivet i övrigt.

Anmäl ditt intresse genom e-tjänsten eller genom kontaktuppgifterna nedan. Om du har frågor är du välkommen att höra av dig via telefon eller e-post.

0380-464 56

isabel.hestergard@aneby.se

Biståndshandläggare

Beslutar om bistånd gällande hemtjänst, korttidsboende, trygghetslarm, äldreboende och matdistribution.

Besöksadress

Storgatan 48

578 22 Aneby

Postadress

Box 53 | 578 22 Aneby

Sociala avdelningen

Stöd, rådgivning, vård, omsorg och rehabilitering.

Besöksadress

Storgatan 48

578 22 Aneby

Postadress

Box 53 | 578 22 Aneby

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 december 2023